Losse thee
3 votes, 5.00 avg. rating (96% score)

Ik ben dol op thee. Mega dol! Ik drink het elke dag heel de dag door. Ik drink (bijna) nooit iets anders, zo lekker vind ik het. Een paar jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een pakketje met verschillende smaken losse thee. Sindsdien ben ik verliefd op losse thee, ik koop nooit meer zakjes!

Als je losse thee vergelijkt met een theezakje valt direct op dat de theeblaadjes zich uitrollen door het hete water. Soms heb je gewoon een theeblaadje van anderhalve centimeter in je theeglas! De thee die gebruikt word voor theezakjes zijn eigenlijk gewoon gruis. Persoonlijk vind ik losse thee lekkerder, het heeft veel meer smaak. Dit komt omdat thee ruimte nodig heeft om zich te ontvouwen door het warme water om de smaak en geur goed af te kunnen geven. In een theezakje krijgt de thee(gruis) hier bijna geen ruimte voor en bevat het veel minder smaakmakende oliën doordat het blad afgebroken is.

Uitgerold theeblaadje

Losse thee is zo’n gedoe

Ondanks dat losse thee hartstikke lekker is, vinden nog veel mensen het teveel ‘gedoe’ om losse thee te gebruiken. Ja, tuurlijk is het makkelijker om een zakje thee open te scheuren en in je theeglas met heet water te hangen. Zo’n thee-ei vind ik zelf ook 3x niks in gebruik. Na een tijd van gebruik sluit het thee-ei niet meer zo goed en gaat er heel veel thee uit het ei, heel irritant. En dan heb ik het nog niet eens over hoe vervelend ik het vind om de thee eruit te peuteren als ik hem wil schoonmaken of andere thee erin wil doen. Zelf gebruik ik altijd een theezeefje. Deze hang je in je theeglas, je doet er wat losse thee bij, laat het een paar minuten trekken en dan haal je hem eruit. Als je de thee eruit wilt halen schud je hem gewoon even leeg boven de prullenbak, super easy!

Er zijn ook lege wegwerp theezakjes, deze zijn ook best handig alleen vind ik dat dan weer best zonde voor het milieu om elke keer iets weg te gooien terwijl je ook gewoon iets kunt hergebruiken.

 

Losse thee duur

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze losse thee duur vinden. Dit is niet terecht. Uit een zakje losse thee haal je veel meer dan een doosje met theezakjes. Over het algemeen heb je maar 2 gram losse thee nodig voor een kop thee, dit is ongeveer 1 theelepel. Als je dus een zakje losse thee van 100 gram hebt, die €4,50 kost, haal je er 50 koppen thee uit van €0,09 cent. Over het algemeen zit er in een doosje met theezakjes 20 zakjes en varieert de prijs tussen de €1,50 en €3,00. 20 zakjes van €0,09 cent is €1,80. Dus eigenlijk is losse thee helemaal niet duur en veel lekkerder! Heb ik je al enthousiast gemaakt?

Losse thee

Zo word thee het lekkerst

Mijn favoriete thee is groene thee, mits het goed gezet word. Groene thee kan heel snel bitter worden, dat is echt niet lekker. Bij elke theesoort hoort een bepaalde temperatuur van het water, als je die temperatuur aanhoud word je kop thee het lekkerst en wordt je groene thee dus níet bitter.

Zwarte thee: 90 tot 95°C
Chinese groene thee: 85°C
Japanse groene thee: 80°C
Witte thee: 80 tot 85°C
Oolong: 85 tot 90°C
Indische Darjeeling: 85°C
Pu-Erh: 90°C
Kruidenthee (zonder theeblad): 95 tot 100°C

Om de juiste temperatuur voor het water te creëren kan je natuurlijk gebruik maken van een thermometer speciaal voor thee, of een waterkoker waar je de juiste temperatuur instelt. Zelf neem ik het niet zo nauw, na jaren elke dag liters thee te drinken weet ik zonder thermometer wel wat de juiste temperatuur is. Ik doe gewoon wat koud water bij mijn hete water of laat mijn theeglas met heet water even een beetje afkoelen voor ik er thee bij doe.

Zie hier mijn voorraadje losse thee, er passen precies 10 potten in het laatje in mijn keuken, zo kan ik lekker afwisselen!

Mijn collectie losse thee

Losse thee steeds populairder

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die ontdekken hoe lekker losse thee is, hierdoor ontstaat er meer keus, meer verkooppunten en word het gelukkig ook steeds meer aangeboden in horecazaken. Helaas word er nu over het algemeen vooral theezakjes aangeboden in de horeca, dit vind ik altijd zo’n teleurstelling dat ik dan dus bijna altijd koffie bestel. (Dit zijn dus de enige momenten dat ik iets anders drink dan thee!)

 

Waar koop ik losse thee?

  • De Tuinen / Holland and Barrett – www.detuinen.nl
  • Teabar Amsterdam – www.teabar.nl
  • The Art of Tea, Herbs & Spices –  www.the-art-of-tea-herbs-spices.nl Deze mooie en grote winkel heb ik een tijd geleden ontdekt in Haarlem, hier kan uren rondlopen als theeliefhebber!
  • Kaldi – www.kaldi.nl/webshop
  • Pit & Pit – www.pit-pit.com Een leuke webshop met losse thee, kruiden en gezonde voeding
  • De Theebaron – www.detheebaron.nl Hier word thee en alles wat met thee te maken heeft verkocht
  • Teapottery – www.teapottery.nl Een leuke webshop met losse thee en een uitgebreide collectie met thee toebehoren, zoals theepotten, theezeefjes, waterkokers, fluitketels en meer.

Groene losse thee

Dit zal je ook leuk vinden: