Bramen-chiajam
1 vote, 1.00 avg. rating (53% score)

Ik heb al een aantal keer op internet jam voorbij zien komen, gemaakt met chiazaadjes. Dit wilde ik graag een keer gaan proberen. In de zomer ben ik regelmatig bramen gaan plukken en ik dacht, waarom niet met mijn zelf geplukte bramen jam maken?

Je hebt voor deze jam geen gelei nodig zoals je normaal zou gebruiken als je jam maakt. Chiazaadjes nemen tot 9 keer hun eigen lichaamsgewicht in vocht op. Hierdoor is dit superfood ideaal om toetjes mee te maken, en dus ook jam!

Ik ben het dus gaan proberen en ik ben helemaal enthousiast! Een super gezonde en verse jam, suikervrij en vol met omega 3 vetzuren (vanwege de chiazaadjes!). Én binnen 10 minuutjes klaar.

Nodig:

  • 100 gram bramen (of aardbeien/frambozen)
  • 2 eetlepels chiazaadjes

Gooi de bramen in een pannetje op laag vuur. Laat het warm worden en roer er af en toe door. De bramen zullen veranderen kleur, ze worden donkerrood. Ondertussen prak je met een vork de bramen en krijg je op den duur een papje.

Voeg de chiazaadjes toe en roer goed door.

Proef of de smaak goed is. Mijn bramen waren zoet genoeg dus hoefde ik er niks aan toe te voegen. Als je het te zuur vind kan je het wat zoeter maken met bijvoorbeeld agavesiroop of ahornsiroop.

Als de smaak goed is kan je de jam in een jampotje gieten en laten afkoelen. Na een tijdje zul je zien dat het dikker is geworden!

Bewaren in de koelkast.

Bramen

 

Bramenjam

 

 

Bramenjam

Dit zal je ook leuk vinden: