Goji bessen – De bron van eeuwige jeugd
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Alles wat je moet weten over dit geweldige Superfood, goji bessen!

Goji bessen
Wat zijn goji bessen?
Goji bessen zijn bessen die behoren onder het Superfood. “Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die buitengewone hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. De meeste gezonde voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, superfoods bevatten vaak 12 of meer bijzondere eigenschappen. Het unieke en tevens kenmerkende aan superfoods is dat deze voedingsmiddelen enorm rijk zijn aan mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten.”
Goji bessen komen uit Azië, Noord-Amerika en centraal Amerika. Het zijn eigenlijk gewoon sappige besjes, maar hier in Nederland kennen wij ze, en kopen we ze gedroogd.

Wat doen goji bessen?
De goji bes is een ‘adaptogeen’. Een adaptogeen stimuleert en versterkt het systeem, terwijl deze het lichaam helpt gemakkelijker met stress om te gaan door de bijnieren te ondersteunen.

De voordelen van goji bessen op een rijtje:

  • Ze versterken het immuunsysteem
  • Beschermen de lever
  • Verbeteren het gezichtsvermogen
  • Verbeteren de kwaliteit van het bloed
  • Ze gaan veroudering tegen (Naarmate we ouder worden, produceren we steeds minder groeihormonen. Lagere hoeveelheden groeihormonen worden in verband gebracht met veroudering. Goji bessen zijn het enige voedsel dat aantoonbaar de natuurlijke aanmaak van meer groeihormonen bevordert.)
  • Ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel
  • Verder kunnen ze helpen bij chronische aandoeningen zoals: lever- of nieraandoeningen, hoofdpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, tuberculose en impotentie

Wat zit er in goji bessen?
Goji bessen zijn een bron van complete eiwitten en bevatten 19 verschillende aminozuren. Goji bessen kunnen ruim 21 sporenelementen bevatten waaronder: zink, ijzer, calcium, koper, selenium, germanium en fosfor.
Verder bevatten ze de vitaminen B1, B2, B6 en vitamine E.
Ook behoren goji bessen tot de categorie voedingsmiddelen met het hoogste aantal antioxidanten ter wereld!

Hoe smaken goji bessen?
De smaak kan verschillen per merk, maar tot nu toe vind ik ze zelf niet zo lekker. Ze hebben een beetje een muffe smaak, enigszins zoet en bitter. Beter kan ik het niet omschrijven. Maar wees niet gelijk bang dat je ze ook niet lust, ik hoor ook heel vaak van mensen dat ze er dol op zijn! Smaken verschillen nou eenmaal. Ik zou zeggen, probeer het eens!

Hoe gebruik je goji bessen?
Ondanks dat ik goji bessen niet super lekker vind, gebruik ik ze wel regelmatig in mijn smoothie. Ik week ze dan eerst een kleine 10 minuten in heet water voor ik ze aan mijn smoothie toevoeg. Zo worden ze zacht en komen bepaalde stofjes vrij en worden ze makkelijker opneembaar voor het lichaam. Ik doe de geweekte besjes en het weekwater in mijn smoothie.
Ook kun je er thee van zetten, door simpelweg besjes aan het hete water in je beker toe te voegen. Als de thee op is, hou je de besjes op de bodem over, die zijn helemaal zacht geworden en kan je dan opeten.
Verder kan je de goji bessen ook gewoon zo eten, net als rozijntjes.

Weetje over de goji bes
De goji bes heeft als bijnaam ‘de vrucht voor een hoge leeftijd’.

Hoeveel kosten goji bessen?
De prijs van goji bessen variëren, meestal kosten ze rond de €5,- voor 250 gram. De biologische variant is uiteraard iets duurder.

Goji bessen

Dit zal je ook leuk vinden: