Wat maakt hennepzaad zo’n geweldige superfood en waarom is het zo goed voor je?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Er zijn een aantal superfoods die bij ons thuis altijd in de kast staan. Daar behoort hennepzaad bij. Als deze op beginnen te raken, haal ik alvast een nieuwe zak hennepzaad, want we willen natuurlijk niet zonder zitten! Waarom? Omdat ze ten eerste, heel erg lekker zijn! Ze smaken nootachtig en zijn een beetje zacht, ik roer het regelmatig samen met wat gebroken lijnzaad door mijn smoothie of (soja)yoghurt. En ten tweede, omdat ze ontzettend gezond zijn.

Hennepzaad is de beste plantaardige bron van eiwitten en vetten. Gepeld hennepzaad heeft een gemiddelde voedingswaarde van 35% eiwitten, 47% vetten en 12% koolhydraten.
Hennepzaden bevatten alle essentiële aminozuren en alle essentiële vetzuren die nodig zijn voor het onderhouden van een gezond menselijk leven.
Er is geen enkele andere plantaardige bron die essentiële aminozuren in zo’n makkelijk verteerbare vorm bevat of met een verhouding van essentiële vetzuren die zo perfect voldoet aan de menselijke voedselbehoeften.

Hennepzaad:

  • Rijke bron van eiwitten (Eiwitten zorgen voor de aanmaak van spieren, gewrichtsbanden, pezen, klieren, nagels, haar, lichaamsvloeistoffen en zijn essentieel voor botgroei. Verder zijn eiwitten nuttig voor het uithoudingsvermogen, een evenwichtige bloedsuikerspiegel, chemische huishouding, neurologische gezondheid, snelle genezing, de aanmaak van sterke botten, ontgifting en meer.)
  • Rijke bron van goede vetten (omega 3 en 6)
  • Hoog gehalte vitamine E (3x hoger dan lijnzaad)
  • Goede bron van lecithine
  • Hennepzaad is een van de weinige zaden die chlorofyl bevat
  • Hennepzaden bevatten de mineralen: fosfor, kalium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer, mangaan, zink, natrium, silicium, koper, platina, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium.
  • Bevat zwavelhoudende aminozuren, bijvoorbeeld een hoog gehalte arginine en histidine, deze zijn belangrijk voor de groei tijdens de kindertijd. Zwavelhoudende aminozuren als cysteïne en methionine helpen de lever en het zenuwstelsel gifstoffen af te voeren.

Een veel gestelde vraag: Bevat hennepzaad THC?
In bepaalde gevallen bevat hennepzaad sporen van THC. Je hebt ongeveer meer dan 5 milligram THC nodig om ook maar enig effect te voelen. Dit zou betekenen dat je meer dan 2 kilo hennepzaden per dag zou moeten eten, iets wat bijna niet te doen is en waarvan je dan nog steeds niet high wordt.

Hoe gebruik je hennepzaden
Zelf gebruik ik altijd de gepeld hennepzaad. Deze sprenkel ik over salades of roer ik door mijn smoothie.
Je kan ook ongepelde hennepzaden kopen, deze zijn uiteraard een stuk goedkoper. Eerst gebruikte ik deze, met de gedachte; ik gooi ze wel in de blender. Maar dit vind ik geen succes. De pelletjes van de hennepzaden zijn vrij hard en gaan tussen je tanden en kiezen zitten. Een rot gevoel dus, en je bent een half uur bezig om de pelletjes tussen je tanden vandaan te halen.
Je kan ook zelf hennepmelk maken, dit doe je op dezelfde manier als amandelmelk maken. Dit ga ik binnenkort maken. :-)

Weetje
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie de effectiviteit van de omega-3 vetzuren in hennepzaad vergroot. Het consumeren van hennepzaad in combinatie met kokosolie is dus aan te bevelen!

Hennepzaden

Hennepzaden

 

Hennepzaden

Gebruik jij al hennepzaden?

 

Dit zal je ook leuk vinden: