Rauwe cacao, overduidelijk Superfood!
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Chocola, wie houd er niet van? Je hebt het in de vorm van repen, toetjes, hagelslag, chocopasta, koeken, gebakjes, chocolademelk, chocoladeletters, paaseieren, ontbijt (denk maar aan cruesli met stukjes chocola) en ga zo nog maar even door. Iedereen lust wel wat van de bovengenoemde producten. Helaas is bij deze producten de cacao zo bewerkt dat er weinig gezonds aan over is.
Chocoladeliefhebbers, niet getreurd, chocola kan wel degelijk heel gezond zijn, alleen je moet net even weten welke producten dat zijn! Het gaat erom dat je rauwe cacao neemt. Ik zal even  de voordelen van rauwe cacao noemen.

De voordelen van rauwe cacao

  • Rauwe cacao is het meest anti-oxidantrijke voedingsmiddel ter wereld!
  • Het is naar alle waarschijnlijkheid de beste bron van magnesium (magnesium ondersteunt het hart, vergroot de intelligentie, zorgt voor krachtige peristaltische darmbeweging, gaat menstruele krampen tegen, ontspant de spieren, verhoogd de lichamelijke flexibiliteit, en meer)
  • Het is een rijke bron van ijzer (ijzer maakt onderdeel uit van het zuurstof-transporterende eiwit hemoglobine, dat ons bloed gezond houdt en bloedarmoede tegengaat)
  • Het is een rijke bron van chroom (chroom helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden)
  • Het is een rijke bron van mangaan (mangaan werkt samen met ijzer om het bloed van zuurstof te voorzien)
  • Het is een uitstekende bron van zink (zink vervult een essentiële rol voor het immuunsysteem, de lever, de alvleesklier, de huid)
  • Het bevat koper (koper ondersteunt de aanmaak van gezond bloed en een sterke afweer)
  • Rauwe cacao bevat vitamine C
  • Het bevat het stofje Fenylethylamine, dit is een groep chemische stoffen die het lichaam zelf aanmaakt als we verliefd zijn. Verder speelt het stofje een rol bij het vergroten van het concentratievermogen en de mentale alertheid.
  • Het bevat als enige plant het stofje Anandamine, dit staat bekend als ‘het geluksstofje’.
  • Het bevat het stofje Tryptofaan, een krachtige voedingsstof die de stemming verbetert.
  • Het bevat het stofje Serotonine, dit stofje helpt ons met de opbouw van onze stressafweer.
  • Het bevat vezels; goed voor de darmen.

Mijn pot rauwe cacaopoeder

Vaak weten mensen wel over ‘verliefdheidsstofjes’ en ‘geluksstofjes’ in chocola, dit komt vaker voorbij in bladen of op internet. Dit klinkt natuurlijk erg leuk dat het helemaal niet erg is om af en toe een reep chocola naar binnen te werken.
Sorry dat ik jullie uit de droom moet helpen, maar van al deze goede stofjes, mineralen en vitaminen is weinig overgebleven als het eenmaal een chocoladereep is. Dit komt omdat de cacao een heel proces is ondergaan om het beter te kunnen verwerken in producten. Verder is er vaak nog een hoop suiker toegevoegd waardoor de uiteindelijke reep chocola helemaal niet meer zo gezond is als we willen geloven.

Maar goed, ik zei in het begin dat er toch nog gezonde chocolade producten zijn dus ik zal het even noemen:

  • Rauwe cacao poeder (Dit gebruik ik regelmatig in smoothies, toetjes, rauwe snacks)
  • Rauwe cacao nibs (Dit zijn stukjes rauwe cacaoboon, deze voeg ik vaak toe aan toetjes of smoothie, als ik zin heb ik een bite)
  • Rauwe cacaobonen (Lekker om te eten als snack)
  • Rauwe cacaoboter (hiermee kan je, je eigen rauwe chocola maken. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik ga het zeker nog een keertje doen! Wel heb ik de cacaoboter een keer geproefd en de structuur is echt boterachtig want het smelt gelijk in je mond, het smeltpunt van cacaoboter ligt op 35 graden.)
  • Rauwe chocolade repen (denk bijvoorbeeld aan de repen van Lovechock, hier ben ik echt gek van! Er zijn meerdere merken rauwe chocoladerepen maar ik heb nog niet alles geproefd)

Ik gebruik de rauwe cacaopoeder regelmatig voor tussendoortjes, zie bijvoorbeeld mijn gezonde chocoladetruffels.

Ook een lekker toetje met rauwe cacao is de chocolade chiapudding.

Nog een lekker tussendoortje is deze ‘gezonde snicker’. Het is een dadel waar de pit uitgehaald is, gevuld met crunchy pindakaas of amandelpasta en wat rauwe cacaopoeder eroverheen gestrooid. Zo simpel! En het smaakt naar een snicker! Heerlijk!

Healthy Snicker!

Rauwe cacaopoeder

Rauwe cacaonibs

 

Dit zal je ook leuk vinden: