Stuifmeelkorrels / Bijenpollen
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

De eerste keer dat ik stuifmeelkorrels at, was ik op vakantie in Macedonië. Ik vond een potje in het schap van de plaatselijke supermarkt en was zo enthousiast dat ze daar Superfood verkopen dat ik gelijk een potje kocht. Ik heb het toen heel de vakantie elke ochtend door mijn yoghurt gedaan. Sinds dien eet ik nog regelmatig stuifmeelkorrels omdat ze zo gezond zijn!

Wat zijn stuifmeelkorrels?
Stuifmeelkorrels, ook wel bijenpollen genoemd, worden door voedingsdeskundigen als een van de meest complete voedingsmiddelen in de natuur beschouwd. Stuifmeel is het fijne poeder dat het mannelijke deel van een bloem maakt en uitscheidt. Bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er honing of nectar aan toe waardoor er korrels ontstaan, soms zie je deze korrels aan hun pootjes zitten. Deze korrels noemt men bijenpollen of stuifmeelkorrels en worden meegenomen naar de bijenkorf. In de korf dienen ze als voeding voor de koningin en als bescherming van de korf tegen bacteriën en schimmels. Door de eeuwen heen werden stuifmeelkorrels door verschillende volkeren (in Egypte en China) gebruikt als medicijn en ter ondersteuning van de gezondheid.

Stuifmeelkorrels:

 • Bevatten een hoog gehalte aan antioxidanten
 • Bevatten lustopwekkende en vruchtbaarheidsbevorderende eigenschappen
 • Verhogen je kracht, uithoudingsvermogen, energie en snelheid (perfect voedingsmiddel voor een sporter dus!)
 • Verlagen de productie van histamine en gaan daarmee allergieën tegen (het proberen waard als je last hebt van bijvoorbeeld hooikoorts!)
 • Het uitzonderlijke hoge gehalte aan B-vitaminen in stuifmeelkorrels verhoogt onze stressafweer, verlengt onze levensduur, verhelpt acné en helpt om veroudering en rimpelvorming tegen te gaan
 • Helpt om de symptomen van diabetes type 2 te verlichten door mineraaltekorten en stofwisselingsstoornissen te herstellen
 • Bieden verlichting aan bij onder andere: bloedarmoede, verstopping, dikke darmontsteking, voorhoofdsholteontsteking, astma en bronchitis
 • Zijn een bron van vitaminen (Waaronder bijna alle B-vitaminen, C, D en E)
 • Stuifmeelkorrels zijn één van de rijkste natuurlijke bronnen van lichaamseigen eiwitten (Naar schatting bevatten stuifmeelkorrels 5 tot 7 x meer eiwitten dan vlees, eieren of kaas.)
 • Omdat de eiwitten in stuifmeelkorrels voorverteerd zijn, zijn ze makkelijk opneembaar voor het lichaam
 • Stuifmeelkorrels kunnen 11 verschillende belangrijke enzymen bevatten, deze ondersteunen de de spijsvertering.
 • Uit experimenten blijkt dat mensen die stuifmeelkorrels eten hun dagelijkse voedselinname met 15 tot 20% verminderen

Hoe smaken stuifmeelkorrels?
Er wordt vaak op websites omschreven dat ze zoet en naar honing zouden smaken. Dat klopt allebei wel enigszins, maar op de een of andere manier vind ik ze toch niet zo lekker.

Zoals ik al zei, was ik de eerste keer dat ik stuifmeelkorrels at op vakantie. Ik vond ze toen erg lekker. Eenmaal thuis was het potje na een paar dagen leeg en kocht ik een nieuwe pot, maar al snel vond ik ze niet meer lekker. Misschien dat de stuifmeelkorrels uit Macedonië lekkerder smaakten? Of misschien ben ik de smaak gewoon beu? Ik weet het niet. In ieder geval eet ik ze nog wel omdat ze gezond zijn!

Hoe gebruik je stuifmeelkorrels?
Ik voeg ze toe aan mijn smoothie of yoghurt, maar je kan ze ook gewoon zo eten. Ook kan je ze over een salade sprenkelen.

Stuifmeelkorrels

Salade met stuifmeelkorrels

stuifmeelkorrels

Potje stuifmeelkorrels op vakantie

 

Dit zal je ook leuk vinden: