4-lagen chocoblokjes
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Afgelopen dinsdagavond ben ik in de keuken gaan staan, ik heb de keukenmachine gepakt, heel veel ingrediënten uitgestald op het aanrecht en ben een beetje gaan mixen en proeven. En op dit soort momenten komen de lekkerste recepten tot leven! 
Ik plaatste gisteren een foto op Instagram en Facebook met de vraag hoe ik het zou gaan noemen. Mijn oma noemde het ‘goddelijke brok’, iemand anders noemde het ‘the perfect square’.  Mijn vriend heeft ze bonblok genoemd, omdat ze zo lekker smaken maar in de vorm van blokjes zijn. Ik vind het allemaal prima, ze waren in ieder geval inderdaad goddelijk en perfect!
Toch moet ik ze uiteindelijk een naam geven en heb ik ze 4-lagen chocoblokjes genoemd.

Waarschijnlijk schrik je als je de ingrediëntenlijst leest, het is nogal een hele waslijst. Nou moet ik zeggen dat de hoeveelheid die ik heb gemaakt heel erg groot is (zo’n 50 blokjes zijn het geworden!) Als je er niet zoveel van in een keer wilt, halveer het recept gerust. Let wel op dat je een kleinere vorm moet pakken anders worden de lagen dunner en heb je hele platte blokjes.

De maat van mijn bakvorm: 20 x 30 cm en 3 cm diep.

Nodig voor de 4-lagen chocoblokjes:

Laag 1 

  • 70 gram walnoten
  • 120 gram amandelmeel (of amandelen, dan maal je ze zelf tot een meel in de keukenmachine)
  • 5 medjoul dadels
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels agavesiroop (ahornsiroop of honing kan ook!)
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie

Laag 2

  • 70 gram walnoten
  • 90 gram kokosrasp
  • 30 gram amandelmeel
  • 100 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel rijstroop (agave-, of ahornsiroop of honing kan ook)

Laag 3 

  • 150 gram amandelmeel
  • 3 eetlepels chiazaadjes
  • 5 medjouldadels
  • 4 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 2 eetlepels agavesiroop (of ahornsiroop of honing)
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie

Laag 4 

  • 90 gram cacaomassa
  • 10 gram cacaoboter
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker

Als je het teveel werk vind om ook nog zelf chocola te maken, kun je ook gerust een reep chocola smelten. Pak dan wel een reep van minstens 70% puur of meer.

 

Zo maak je de 4-lagen chocoblokjes

Bekleed je vorm met bakpapier en laat aan de buitenkanten wat uitsteken, zo kun je het geheel zo uit de vorm tillen als hij klaar is.

Begin met laag 1
Maal de walnoten fijn in de keukenmachine, tot een soort meel. Voeg dan het amandelmeel en kaneel toe en maal even verder. Voeg de dadels in stukjes toe, laat dan de keukenmachine weer een paar seconden draaien. Voeg dan de agavesiroop en het gesmolten kokosolie en laat de keukenmachine weer even draaien. Als het goed is, is het een plakkerig geheel geworden. Als het nog te droog is, kun je nog wat kokosolie toevoegen.
Verdeel dit ‘deeg’ gelijkmatig in de vorm en druk goed aan met je handen. Als alles goed aangedrukt is, zet je de vorm in de koelkast.

Ondertussen laat je de cacaomassa en cacaoboter zachtjes au bain marie smelten.

Met laag 2 en 3 ga je hetzelfde te werk als met laag 1. Elke keer als er een laag klaar is, zet je het weer terug in de koelkast.

Als het goed is, is nu je chocola gesmolten. Voeg 2 eetlepels kokosbloesemsuiker toe om het iets zoeter te maken. Giet dan de chocola over het geheel en zorg dat alles bekleed is met chocola.

Zet de vorm minstens een nachtje in de koelkast zodat het goed kan uitharden. De volgende dag kun je er blokjes van snijden zo groot je zelf wilt, en smullen maar!

Ideale traktatie voor een verjaardag, iedereen vind ze lekker!

4-lagen chocoblokjes

4-lagen chocoblokjes

Dit zal je ook leuk vinden: