Bananenbrood 2.0
1 vote, 5.00 avg. rating (93% score)

Ik heb al veel verschillende recepten bananenbrood geprobeerd maar deze is echt wel mijn lievelings! Hij valt bij iedereen erg in de smaak. Ik denk dat ik dit bananenbrood al minstens 10 keer heb gebakken. Als heel het bananenbrood dan is afgekoeld, snijd ik het in gelijke plakken en vries ik die in. Elke ochtend voor ik naar mijn werk ga, pak ik een plakje uit de vriezer en zo heb ik elke dag een gezond en lekker tussendoortje mee!

Het recept is geïnspireerd op een recept van de Allerhande. Een tijdje terug was ik al mijn gezonde baksels beu, ik wilde weer eens iets lekker slechts maken met roomboter, witte suiker en wit meel. Ik had nog een paar overrijpe bananen op de fruitschaal liggen dus zo ging ik op zoek naar een lekker recept. Deze vond ik dus op de website van Allerhande. Ik bakte het bananenbrood en hij was echt heerlijk! Toen een paar dagen later alles op was besloot ik  het recept aan te passen zodat het toch iets minder slecht zou zijn. Zodoende verving ik de bloem voor volkoren speltmeel, de witte suiker voor kokosbloesemsuiker, de roomboter voor kokosolie en de crème fraîche voor soja yoghurt.

 

Bananenbrood 2.0

 

Nodig

  • 250 gram volkoren speltmeel (je kan ook gewoon bloem of volkoren meel gebruiken!)
  • 2 tl baking soda
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 3 tl speculaas kruiden
  • 1 mespunt zout
  • 3 bananen (hoe rijper, hoe beter!)
  • 100 gram gesmolten kokosolie (of roomboter)
  • 200 gram kokosbloesem- of palmsuiker (gewone suiker of rietsuiker kan ook)
  • Het merg van 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 125 ml (soja) yoghurt (mocht je geen yoghurt willen gebruiken, kan je ook een extra geprakte banaan gebruiken)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevorm in met wat kokosolie.
  2. Zeef in een grote kom het meel, speculaaskruiden en het zout.
  3. Prak de bananen tot een papje.
  4. Mix de gesmolten kokosolie, palmsuiker, het merg van een vanille stokje, bananen met de mixer tot een glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de yoghurt toe. Schep door het meelmengsel.
  5. Doe in een bekertje of kommetje 2 theelepels baking soda en 1 eetlepel appelazijn, dit gaat dan schuimen. Schep dit luchtig door het beslag. Goed mengen anders proef je het straks nog.
  6. Verdeel over de cakevorm en bak in ca. 50 tot 60 min goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met de satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster.
  7. Geniet ervan!

 

Dit zal je ook leuk vinden: