Gezonde appeltaart
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Wow! Was mijn reactie toen ik mijn taart net ging proeven! Hij is lekker! Ik ben helemaal enthousiast! Ik had nogal lage verwachtingen van deze taart dus daarom ben ik extra verrast.
Ik wilde al een tijdje een gezonde appeltaart maken en ik had al veel verschillende recepten gelezen. Toevallig heeft mijn moeder vanochtend heel veel appels geplukt (ook heel fijn, onbespoten appels), dus hier moest ik wat mee gaan maken. Ook wilde ik graag de kokosbloesemsuiker uit gaan proberen die ik zondag voor mijn verjaardag had gekregen dus ik dacht, waarom geen appeltaart bakken?
Ik ben op internet gaan zoeken naar een gezonder basisdeeg voor een appeltaart en al snel kwam ik iets tegen wat me aansprak en waarvan ik bijna alle ingrediënten in huis had. Toen heb ik het nog recept nog een beetje aangepast zodat ik helemaal niet naar de supermarkt hoefde.

Vers geplukte appels

Dit heb je nodig voor deze heerlijke, gezonde appeltaart:

  • Een kilo appels, geschild en in stukjes
  • Kaneel
  • Kokosbloesemsuiker (of palmsuiker, maar je kan de suiker ook helemaal weglaten)
  • 75 gram gesmolten kokosolie
  • 50 gram agavesiroop
  • Een snufje zout
  • 80 gram volkoren speltmeel
  • 70 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • Een theelepel baking soda (ook wel natrium bicarbonaat genoemd)
  • Paneermeel (of een volkoren beschuitje die je kan fijnmalen tot paneermeel)
  • Een springvorm
  • Een beslagkom
  • Een mixer

Zo maak je de taart

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het maken van het deeg, doe de gesmolten kokosolie, de eieren, het amandelmeel en speltmeel, het snufje zout, de agavesiroop en de baking soda in een beslagkom en mix dit tot je een egaal beslag hebt. Zet dit een half uurtje in de koelkast.

Schil de appels en snij ze in stukjes. Voeg er 4 eetlepels kokosbloesemsuiker en een flinke scheut kaneel aan toe en meng goed door elkaar. Eventueel kun je nog een handje rozijnen eraan toevoegen als je dit lekker vind.

Vet een springvorm in met kokosolie en doe het beslag in de vorm. Spreid het goed uit en probeer met een spatel ook een opstaande rand te krijgen. Dit gaat wat lastig omdat het deeg vrij dun is maar dit is niet erg want door de eieren en de baking soda wordt het luchtig.

Als het deeg goed verdeeld is in de springvorm, strooi je wat paneermeel op de bodem. Dit is omdat er vocht in de appels zit, en dit neemt het een beetje op. Hierna gooi je het appelmengsel in de vorm.

Zet de appeltaart in de oven, haal hem er na 20 minuten uit en bedek de vorm met aluminiumfolie (dit om het aanbranden van de appels te voorkomen) zet terug in de oven en bak nog ongeveer 25 minuten.

Laat hierna de taart minstens een half uurtje afkoelen, daarna kun je hem serveren, een warme appeltaart is tenslotte altijd het lekkerst!

Succes!

Beslag

Appels

 

Appels met kaneel en kokosbloesemsuiker

Paneermeel op de bodem

 

Appeltaart voor hij de oven in gaat

Tadaaa!

 

Dit zal je ook leuk vinden: