Mijn gezonde versie van gevuld speculaas
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Eigenlijk kom ik een beetje laat met dit recept, aangezien Sinterklaas allang weer in Spanje zit. Maar, deze gevulde speculaas is zo lekker, dat ik hem het hele jaar door wil maken! Ook kreeg ik van meerdere mensen de vraag of ik het recept op de website wilde delen, dus bij deze!

Toen ik deze gevulde speculaas maakte, had ik ‘s ochtends al walnotenmelk gemaakt. Ik heb toen dus de walnotenpulp gebruikt die over was na het maken van de melk. Erg handig dus! Zo hoef je nooit wat weg te gooien. Als je geen walnotenmelk van plan bent om te maken, geen probleem, maal de walnoten in de keukenmachine tot kruim en dan heb je hetzelfde.

Benodigdheden:

  • Keukenmachine
  • Een vierkante vorm (Ik heb een vorm gebruikt van 20×20 cm)

Nodig voor de speculaas:

  • 250 gram walnoten (of andere noten zoals bijvoorbeeld amandelen)
  • 8 medjoul dadels
  • Speculaaskruiden naar smaak (wees niet te zuinig, ik heb meer dan een  eetlepel gebruikt)
  • 2 eetlepels ahornsiroop (of agavesiroop of honing)
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

Nodig voor de vulling:

  • 150 gram amandelmeel (of witte amandelen)
  • Halve theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels honing
  • Halve eetlepel citroenrasp

Zo maak je de gevulde speculaas
Maal in de keukenmachine de walnoten tot kruim, dit duurt ongeveer een paar seconden. Voeg de dadels in stukjes toe, de gesmolten kokosolie en de ahornsiroop. Laat de keukenmachine weer even draaien en voeg daarna de speculaaskruiden toe. Laat weer even draaien en proef daarna of er misschien meer speculaaskruiden bij moeten of dat er wat meer ahornsiroop toegevoegd moet worden om het wat plakkeriger te maken.

Bekleed een vierkante vorm met bakpapier, en laat het bakpapier aan de randen uitsteken, zodat als het klaar is, je de speculaas er makkelijk in zijn geheel uit kan halen. 

Als het speculaasmengsel naar je zin is, verdeel je het door tweeën. Met de ene helft bekleed je het bakje en verdeel je het gelijkmatig. Druk alles goed aan. Van de andere helft maak je een bal en zet je even opzij.

Maak dan de vulling. Doe simpelweg alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en laat even draaien. Proef of de smaak goed is, voeg eventueel meer honing en kokosolie toe om het zoeter of plakkeriger te maken. Als het naar je zin is, bekleed je de bodem met de vulling, weer gelijkmatig verdelen en goed aandrukken.

Voeg als laatste de andere helft ‘speculaas’ toe en verdeel gelijkmatig en druk goed aan.

Zet de vorm een paar uur in de koelkast tot het stevig genoeg is om er vierkantjes van te snijden.

Succes, en genieten maar!

Dit recept is dan wel gezonder dan het gevulde speculaas uit de supermarkt, toch moet je dit met mate eten, want noten bevatten ook redelijk wat calorieën ;). 

Gevuld speculaas

Dit zal je ook leuk vinden: