Stoofperentaart
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Na de appeltaart die ik afgelopen dinsdag maakte wilde ik gelijk al een soort gelijke taart maken omdat het zo simpel en lekker was. Deze keer heb ik een taart met stoofperen gemaakt. De bodem had ik iets anders dan die van de appeltaart gemaakt. Ik had dit keer quinoameel gebruikt in plaats van het volkoren speltmeel, dit was helaas geen succes.. De structuur van de bodem was wel perfect alleen de smaak van quinoa was veel te overheersend, deze kan beter gebruikt worden voor een hartige taart of om wraps mee te bakken. Ik heb het recept dus aangepast zodat hij wel lekker is!
Ook heb ik deze keer palmsuiker gebruikt om het wat zoeter te maken. Palmsuiker heeft net als kokosbloesemsuiker een lage glycemische index (een waarde van tussen de 30 – 35). Dit is dus een beter alternatief dan gewone suiker, die al snel een waarde van 100 heeft. Maar het is en blijft suiker, teveel gebruik ervan is ook niet goed!

Nodig voor een stoofpeertjes taart:

  • 80 gram volkoren speltmeel
  • 70 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • Theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 50 gram agavesiroop (of ahornsiroop)
  • 75 gram kokosolie
  • 3 eetlepels palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • Paneermeel (of een volkoren beschuitje wat je fijnmaalt tussen je handen)
  • Een kilo stoofpeertjes, geschild en in partjes
  • 1 liter rode wijn
  • 3 kaneelstokjes
  • 3 kruidnageltjes

Zo maak je de taart:

Schil de stoofperen, verwijder de klokhuizen en snijd in partjes. Doe ze in een pan, voeg de rode wijn toe. Als de peertjes niet onderstaan, kun je eventueel wat water toevoegen. Voeg de kaneelstokjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook, draai dan het vuur laag en laat 3 kwartier tot een uurtje doorkoken.

Maak ondertussen het deeg: doe de gesmolten kokosolie, de eieren, het amandelmeel en speltmeel, het snufje zout, de agavesiroop en de baking soda in een beslagkom en mix dit tot je een egaal beslag hebt. Zet dit minstens een half uurtje in de koelkast.

Vet een springvorm in met kokosolie en doe het beslag in de vorm. Spreid het goed uit en probeer met een spatel ook een opstaande rand te krijgen. Dit gaat wat lastig omdat het deeg vrij dun is maar dit is niet erg want door de eieren en de baking soda wordt het luchtig.

Als het deeg goed verdeeld is in de springvorm, strooi je wat paneermeel op de bodem. Dit is omdat er vocht in de peertjes zit, en dit neemt het een beetje op.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Na 3 kwartier kun je kijken of de peertjes goed zijn door er met een vork in te prikken. Als ze zacht zijn, zijn ze goed. Als ze nog niet zacht zijn laat je ze nog een kwartiertje door koken.

Als de peertjes goed zijn, afgieten en even laten uitlekken in een vergiet. Dan schep je de peertjes in de vorm, druk het een beetje aan en strooi er eventueel wat palmsuiker overheen.

Zet de taart in de oven, haal deze er na 10 minuten uit en bedek de vorm met aluminiumfolie en zet weer terug voor 20 minuten. Klaar!

Laat de taart minstens een half uurtje afkoelen voor je hem serveert.

Succes ;)

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes na een uurtje koken

Deeg

Taart voor hij de oven in gaat

Stoofperentaart

Dit zal je ook leuk vinden: