Wat te doen met hazelnoten?
3 votes, 3.67 avg. rating (76% score)

Wij hebben thuis een paar kilo hazelnoten liggen, mijn moeder heeft deze allemaal bij ons in de buurt geraapt. Vaak kraakte ik deze om gewoon zo op te eten, maar eigenlijk kan je er veel meer mee! Wat te doen met hazelnoten? Lees het hier!

Hazelnoten

De laatste tijd maak ik steeds vaker notenmelk. De eerste keer dat ik het maakte, maakte ik amandelmelk. Dit ging redelijk goed maar ik vond het nog een klein beetje een gedoe. Het aanrecht zat onder de spetters notenmelk omdat ik mijn blender net iets te vol had gedaan. Ook had ik een te klein kaasdoek waardoor ik heel onhandig bezig was, en uit eindelijk het kaasdoek inclusief het amandelpulp in de melk liet vallen. Lekker handig dus..
Na een tijdje heb ik het toch weer eens geprobeerd, deze keer hennepmelk. Dit keer vond ik het eigenlijk helemaal geen gedoe, waarschijnlijk omdat ik nu precies wist hoe het moest en dus begon ik het steeds leuker te vinden! Ook had ik dit keer een groter kaasdoek gebruikt, handig!

Terug naar de hazelnoten. Om de hazelnoten eens op een andere manier te gebruiken, besloot ik hazelnoot melk te maken.
Lekker goedkoop ook, zelf geraapte hazelnoten en water uit de kraan. Wel veel moeite, ik heb er een uur over gedaan om aan 250 gram gekraakte hazelnoten te komen, dus toch een zeer kostbare hazelnootmelk!
De hazelnootmelk is hartstikke goed gelukt en smaakt erg lekker.

Na het maken van de hazelnootmelk heb je nog pulp over in het kaasdoek, deze heb ik natuurlijk meteen gebruikt als hazelnootmeel, heerlijke hazelnootmuffins zijn het geworden. De bovenkant is krokant, de binnenkant lekker zacht. Ze zijn super lekker en voedzaam, en ook nog suikervrij! Lekker als traktatie, maar bij je ontbijt doet hij het ook erg goed.
Het recept is bijna hetzelfde als de amandelmuffins, ik heb alleen wat ingrediënten vervangen.

Recept voor de hazelnootmuffins

Hazelnootmelk

  • 200 gram hazelnootmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Snufje zout
  • Een eetlepel kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 70 gram walnoten in stukjes
  • 60 gram geraspte kokos
  • 3 biologische eieren
  • Het sap van 1 geperste sinaasappel
  • 1 peer geraspt
  • 3 eetlepels rijststroop
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 12 muffinvormpjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix al de ingrediënten door elkaar en verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Bak de muffins in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten bruin. (Let op het laatst op dat ze niet aanbranden, of zet de muffins iets lager.)

Hazelnootmuffins

 

Dit zal je ook leuk vinden: